vrijdag 27 mei 2011

Een maand voor het vertrek van onze tocht

Beste vrienden,

Nog een kleine maand en we zijn op weg..... niet zomaar weg, niet zomaar een weg.

Een weg in de voetsporen van bedevaarders die een diep spoor van christelijke beschaving getrokken hebben in gans Europa. Een weg vol spiritualiteit, religie, religieuze kunst in kerken abdijen en kloosters, maar ook een weg van zondebesef, boetedoening en onderwerping. Dé weg van dé overtuiging. Getuigenis van onze cultuur, bakermat van het avondland.

Rome, Jeruzalem, Santiago de Compostela de grote bedevaartsoorden.

Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is dat Sint Jacob, Saint Jacques of Santiago ooit in Spanje aangeland/aanbeland zijn heeft het volksgeloof ervoor gezorgd dat onze Heilige in zijn bootje vanuit Jeruzalem op de Finnis Terrae aangespoeld is. Van deze plek aan de Atlantische Oceaan heeft hij zijn graf in Compostela gevonden. Vandaar de schelp als symbool.

De legende gaat dat Santiago op zijn wit paard met het zwaard in de hand de christenen ter hulp schoot bij de verdrijving en de uitroeiing van de Moslims uit Spanje.
Hij kreeg de bewonderenswaardige/verwonderenswaardige "ere"titel van Sint Jacob de "Morendoder".

Of was hij toch de visser tegen wie Jezus zei: "jij zult niet de visser zijn van vissen, maar ik maak van u een mensenvisser". Wie weet hoeveel watertjes hij doorzwommen heeft?

Wij zien hem toch liefst als de man zoekend op weg met kalebas, wandelstaf en vilten hoed.

Zo ook zijn wij steeds op weg, onze weg zoekend..... waar ligt de waarheid, in wat kunnen wij geloven, wat is belangrijk in het leven, wat is de essentie van ons leven..... een pad (neen, geen Lichtend Pad) vol twijfels.... maar toch beginnen wij vastberaden aan onze tocht.

Een droom van 20 jaar die werkelijkheid wordt.

Wij hebben onze reisroute nog eens overlopen en definitief vastgelegd. Wij zijn 4 maanden onderweg met een stapgemiddelde van ruim 24 km per dag.

Wij hebben onze rugzakken (bij wijze van proef) gepakt met alles erop en eraan : voor Frieda 14 kg(!) voor Joos 17 kg (!). Volgens goede stap- en wandelgewoontes mag de rugzak slechts 20 % van het lichaamsgewicht wegen. Dit betekent dat we ofwel een en ander uit de rugzak moeten verwijderen ofwel dat we stante pede aanzienlijk moeten verdikken.

Wees gegroet

Joos en Frieda