dinsdag 28 juni 2011

Le pays vert

Beste vrienden,

Wij zijn gelogeerd in een parochiaal huis dat gerund wordt door een 84 jarige mevrouw - Josette. De verwantschap was direct en totaal.

Deze mevrouw was één van de eerste om als verpleegkundige te helpen bij de mijnramp van Marcinelle en heeft die hulp op poten gezet.Haar verhaal is zo aangrijpend dat je alleen diep verlies voelt bij de teloorgang van de mijnen. De Heren van het kapitaal en de Politiek zijn verdwenen; er was toch niets meer te rapen dan de armoede van de arbeiders en diegenen die geen werk meer hebben. ( Wat hebben wij toch gemakkelijk praten in Vlaanderen) Deze mevrouw doet nog dagelijks sociaal werk voor de mensen die uit de boot vallen. Vrank en vrij spreekt zij over het sociale en de politiek.

En inderdaad vandaag trokken wij door Le Pays Noir van weleer; de terrils zijn nu groen geworden. Morlanwelz- Carnières - Anderlues : land van groene bergen.

Wij hebben stilgestaan bij het Tolhuis van de Samme ( betalen voor alle sluizen die gepasseerd werden). Wij wandelden naast het Kanaal Willebroek -Brussel- Charleroi ( of voor de juistheid : Wintam - Charleroi) Ook daar is veel verloren gegaan aan industrie - denk maar aan de Zennevallei ( de papierfabrieken) aan Acec ondermeer ook in Wilebroek. Syndikale strijden zijn hier gestreden. De geschiedenis zal hen eren.

Het was snikheet vandaag. En wij zijn verder moeten gaan dan oorspronkelijk gepland( het zoeken naar slapen heeft ons dit godengeschenk gegeven). Oorspronkelijk zouden wij bij " à la reine de belges" slapen. Frieda zag dat niet zitten en daarom zijn wij ( dus noodgewongen)door gegaan naar " au roi des belges"; voor mij geen probleem omdat ik toch mijn koningin bij had. ( die toponiemen zijn dus niet verzonnen -natrekken!!!)

Wees gegroet

Joos en Frieda

P.S. ( zij zijn hier in volstrekte meerderheid)Als je nog eens een schoolreisje maakt naar Ronquières, rij dan door naar Seneffe. Een wondebaarlijk kasteel met een Franse tuin ( wat doe ik nu met algebra nu ik voor de keuze sta Franse of Engelse tuin - ik hou van allebei)En de tentoonstellingen in het kasteel zijn van hoge kwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten