vrijdag 14 oktober 2011

Botafumeiro - wierookvat

Beste vrienden,

Een nieuw doel. Wij willen het einde van de wereld zien. En wij weten dat er geen einde zal zijn, enkel de verre einder van de oceaan.dus de wereld zal niet vergaan, tenminste als wij er zorg voor dragen. Het kan nog! Het kan nog!

De kilometers vandaag was met emotie in de benen. Uitkjiken wanneer je vanop de heuveltop de kathedraal zal zien. En Frieda heeft als eerste van onze groep van twee de torens gezien en dan mag ze de naam Reina dragen. En een uur later mekaar in de armen vallen bij het betreden van het kathedraalplein, de tranen hun werk laten doen. En de vrienden van de weg die wij omarmen, lachend de hand reiken, mekaar bij de schouders vastpakken, duimen omhoog, high five. Hier is geen onderscheid. Alle mensen zijn broeders.
Onze compostelana, een document dat je krijgt bij het voleindigen van de pelgrimstocht. Een officieel document waarop onze namen staan en onze voornaam in het Latijn. Je mag ons voortaan aanspreken met Fridam et Iustum.( De mevrouw die ons document maakte keek verschillende malen op van bewondering)
En bij het begin van de mis om twaalf uur worden de pelgrims vernoemd en hun vertrekplaats : dos de belgica. ( ze weten dat van de compostelana) Een siddering. De hemelse zang van de zuster die voorzingt, de latijnse gebeden zolas wij ze nog bijna helemaal vanbuiten kennen, de heilige sacraliteit. Een plaats waar het christendom al eeuwen gevierd wordt en nooit zal verdwijnen.
En op einde van de mis, de wierooksteentjes worden aangestoken, de geur roept alle emoties op van je onderbewustzijn; het grote wierookvat wordt omlaag gelaten, de kooltjes geladen. Een aantal mannen in kerkelijke klederdracht beginnen zacht en later met volle kracht aan de koorden van het vat via een katrol te trekken, het vat zwiert als een schommel hoger en hoger tot bijna tegen het plafond. De
wierook verspreidt zich over de kathedraal, het gezang maakt het volmaakt. Wij zitten op de eerste rij. Onze emotie is zeer groot. Heilig dit heilig moment.
Wij hebben alle wensbriefjes en mondelinge wensen die verschillende mensen ons meegegeven hebben
in de kathedraal bij St. Jacob neergelegd en een aantal kaarsen laten branden.

Wees gegroet

Reina Fridam et Iustum.

3 opmerkingen:

  1. Dag Joos & Frieda,
    Jullie hebben uiteindelijk het doel bereikt en zoals al dikwijls is gebleken, Joos heb je de eer aan je Reina Fridam gelaten. De aankomst, het omarmen, geen onderscheid tussen de mensen, het heilige moment van twaalf ... het heeft jullie duidelijk geƫmotioneerd.
    Zaa-lig toch dat jullie nog wat verder trekken voor een nieuw doel; weliswaar minder lang maar toch kijken we al uit naar jullie indrukken van die drie-daagse. Maar ik veronderstel dat jullie toch nog even genieten van jullie fantastische prestatie!
    Groeten,
    Jos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Jos

    Jouw reacties zijn altijd zeer innemend en wij genieten er steeds van.
    Bedankt voor de mooie woorden.

    Joos en Frieda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Joos en Frieda.
    Jullie kwamen in compostella aan op die mooie zonnige dag waarop ons Machteld voor de wet huwde. Prachtig. We hebben elke week bijgelezen(niet elke dag) maar veel aan jullie gedacht. Het is een prachtige ervaring voor jullie. fijn dat we d'er mee konden van genieten. Als je terug bent zaterdag 29 oktober: jullie zijn uitgenodigd om een glaasje te drinken tgv de kerkelijke trouw van Machteld.

    Wel Thuis.

    Rudi en Marleen

    BeantwoordenVerwijderen