woensdag 19 oktober 2011

Itinerario Cultural Europeo : El camino

Itinerario Cultural Europeo : El Camino

Beste vrienden,

Wij hebben vier maanden door ons Avondland getrokken. De St. Jacobsweg is inderdaad Europees cultureel erfgoed. Wij voelden ons thuis in deze wieg, onze wieg. Wij zagen wie wij zijn en wie wij waren. De mooie kanten en de minder fraaie. Europa is de moeite waard.
Het is als het leven zelf. Het goede en het kwade.
Wij zagen de Romeinen, de Kelten, de Fenicieers, de Moren,de middeleeuwers, de  kruisvaarders, de verlichters, de Basken, De Galliciers.
Wij zagen de heirwegen, bruggen van de middeleeu en Romeinse tijd, de Romaanse kerkjes, de gotische kathedralen,de barokke pracht, de kerkjes in pans de bois, de kastelen en burchten. De kerken  als versterkte burchten. In elke kerk een Jeanne d' Arc. De kleine verscholen hermitages in afgelegen velden of bossen.
Wij zagen de ontelbare gedenkstenen voor de eerste en tweede Wereldoorlog , aandenken aan de verzetshelden tegen Franco. 
Wij zagen de nog prachtige natuur op onze afgelegen paden, de pastorale landschappen, l' Europe profonde, de boerenbuiten. De machtige bossen. 
Wij zagen de rust van de eenzaamheid. De stilte.
Wij zagen de naarstige   boeren werken voor hun dagelijks brood en voor ons lekker plaatselijk eten en de heerlijke wijntjes en champagne.
Wij zagen ook de littekens van wat vernietigd is; maar beseffen dat wij ook consumeren en autorijden en er vlugger willen zijn dan nodig is.
Wij zagen dat het kruim van de elite zich in het religieuze leven volledig ontplooid heeft qua architectuur, literatuur, geschriften, denken, muziek; het hele culturele leven. Het religieuze en wereldlijke leven in symbiose
Wij zagen ook het bijwijlen nog volkse geloof en bijgeloof; hoe legendes en verhalen ontstaan en hun betekenis krijgen. 
Wij zagen ook hoe op en in de kerken en kathedralen de bijbel uitgebeeld werd. Hoezeer ook het kwaad zeer boosaardig werd afgebeeld; men zal branden in de hel; de duivel staat om elke hoek. De afschrikgodsdienst.
Wij zagen zonsopgangen en - ondergangen, die nauwelijks te beschrijven vielen; de maan en de zon aan 1 firmament.
Wij zagen weinig regen(eigenlijk wel jammer want water wordt (is) het wereldprobleem) en wij deden er ons profijt mee.
Wij zagen de kanalen de trage snelwegen van weleer als verloren gegane economische aders. Streken die er aan ten onder gingen door een niet meer bruikbare grondstof.
Wij zagen de groei van de steden, die wij als moderne bedevaarders ook te voet doorkruisten.
Wij zagen onze Geschiedenis.

Wij zagen vele goede mensen en veel goeds in mensen.  De ontmoetingen en gesprekken met de medepelgrims en plaatselijke bevolking waren hartverwarmend. Vrede kan. De goede mensen die ons met grootste hospitaliteit ontvingen, hartelijk dank. De hospitaleros in de Albergues,dank voor hun vrijwilligerswerk.

Wij zagen vooral mekaar graag.

Viva El Camino 

Wees gegroet

Buen camino por todos

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten