woensdag 12 oktober 2011

Leroy - De Koninck

Beste vrienden,

Je staat niet altijd stil bij namen. Vive le Roy, leve de Koning. Ze ñoeten in hun stamboomopzoekingen eens nagaan of hun voorvaderen geen flukse Santiogogangers waren.
De pelgrims in de middeleeuwen liepen meestal in groep. Zo waren ze min of meer beschermd tegen de struikrovers en andere wilde beesten.
Ook in die tijd was er een beetje competiegeest. Wie er eerst van de groep de kathedraal van Santiogo zag, mocht de titel Koning van de pelgrims dragen; Dus de Rey's in Spanje, de König's in duitstalig gebied, de Roy's, de Leroy's, de De Koninck's in franstalig en nederlandstalig gebied, hebben vermoedelijk als eerste de klok van de kathedraal kunnen luiden.
En indien ze iets kunnen achterhalen dat ze er een bolleke Koninck op drinken. De grote familie steunen nietwaar.
De gidsen stelden dat na de O Cebreiro het klimmem achter de rug was. De gidsen moeten herzien worden. Vandaag hebben we 26 km lang geklommen en gedaald. Wij geven toe geen Pyreneeëncols, maar voortdurend Bosberg, Patersberg en de Muur van Geraardsbergen na elkaar en nog eens, en daarna nog eens.... Alleen doorbijters komen aan. (Voor ons moet de muur blijven - gelukkig dat die andere in Berlijn gevallen is - wanneer start die petitie?) En dat alles bij een staalblauwe hemel en tegen de dertig graden. Volle zomer in de herfst. Door onze zweetdruppels door zien wij de groene landschappen.
Wij slapen in een typisch pelgrimsoord - twee albergues en een comedor - in het diepe dal bij het riviertje (alleen de molen ontbreekt - het meisje daarentegen ....)Ribadiso do Baixo.

Wees gegroet

Joos en Frieda

4 opmerkingen:

  1. Bij ons is hier de herfst begonnen maar na een paar miezerige regendagen heeft Frank ons voor de komende dagen zon met frisse noordoostenwind beloofd. De blaadjes kleuren alle kleuren. . .
    En dat meisje bij die ingebeelde molen: is dat Frieda met de bolletjestrui? Heeft ze die heel de tocht kunnen houden?
    CHAPEAU mannen! Fier op jullie!
    Liefs.
    Bo en Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk dat bolleke met de trui.
    Groetjes
    Joos en Frieda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn hart begint steeds vlugger en vlugger te slaan wanneer ik jullie verhalen lees! Jullie deden dat zo fantastisch goed allemaal: het stappen én het schrijven, én de vriendschap delen met de pelgrims en met ons. Vanuit Tielrode stuur ik jullie alvast een staande ovatie voor dit alles!
    Geniet nog met honderd ogen (en voeten) van die allerlaatste kilometers!
    Veel liefs!
    Eliane

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het genoegen was ook aan onze kant.
    Groetjes
    Joos en Frieda

    BeantwoordenVerwijderen