maandag 4 juli 2011

Het Ardennenoffensief

Beste vrienden,
Deze streek heeft vele oorlogen meegemaakt nu zijn wij aan een vredesoffensief begonnen.
De bossen en de glooiende heuvels zijn naar ons hart.Maar jammer,wij hebben geen everzwijnen gezien.
Wist u dat de Ardennen genoemd zijn naar Keltische godin Arduina ( de genaamden Ardui mogen zich Godin noemen) Zij is steevast gezeten op een everzwijn.
Een ander zwijn m.n. Napoleon heeft hier ook een paardenras rondlopen; klein van was( napoleon moest erop kunnen natuurlijk), groot van kop, ogen als karbonkels,donkerbruin van kleur.
Twee dorpen die de moeite waard waren:

- Bourg-Fidèle: Een dorp speciaal voor de Protestanten( hugenoten) gebouwd na de opheffing van het edict van Nantes (zie friedajooszuidafrika.blogspot.com). Deze protestanten hebben trouw gezworen aan de koning: Bourg-fidèle!! en mochten blijven. De gevluchtte anderen hebben Franschoek gesticht.

- Remogne : De leisteen-gemeente: Vanaf de twaalfde eeuw werd hier leisteen verwerkt. Wij hebben nog in het derde leerjaar bij meester Willemans onze rekensommen en vraagsrukken op ons leitje gegriffeld.Gegarandeerd dat dit alles van Remogne kwam.
In 1970 is hier de laatste groeve gesloten.Moest meester Willemans ons nu op ons smart-tabletje bezig zien, hij zou kwaad zijn dat wij niet de juiste accenten en lettertekens kunnen gebruiken. Maar hopelijk kunnen jullie alles lezen.

Wees gegroet
Joos en Frieda
PS: Wij slapen in Murtin-Bogny waar de Burgermeester ons zijn pc en de gemeentlijke feestzaal ter beschikking heeft gesteld.Het wordt feesten vanavond,reken maar.

1 opmerking:

  1. Ik heb alles vlot en met veel graagte gelezen Frieda en Joos! Dat doe ik trouwens altijd want ik ben erg blij met al die interessante informatie die ik zomaar van jullie krijg! Zelf kribbelde ik ook nog op zo'n lei (55 jaar geleden...oeioeioei!!!) Ik hoop dat jullie goed gefeest hebben gisteravond! Dat mocht wel al na zoveel stap-genot(-geweld)!
    Zomers groeten uit Tielrode!

    BeantwoordenVerwijderen