woensdag 27 juli 2011

Onze Geschiedenis

Beste vrienden,
Onze bewondering voor de Inca's is bijzonder groot. Hun kennis,hun godenvereringen in symbiose (zie friedaenjoosinperu .blogspot.com)
Wij zijn nu op weg langs de bakens van de bakermat van onze cultuur. Onze geschiedenis.
De kathedraal van Sainte Marie Madeleine Is een historisch verhaal van alle kennis en geloof als het ware in elkaar gestrengeld.
Bij de zomerzonnewende vallen er negen lichtbundels op de kerkvloer. Loodrecht leidend naar het kruis in het uitbundige licht van het statisch gotisch koor. Le chemin de la luminiere. Fiat lux.
Bij de winterzonnewende vallen de lichtbundels op de kapitelen van de pilaren. Vb op de afbeelding van het oude en het nieuwe testament.
Vernuftige architectuur ten dienste van de Heer.
In deze pelgrimskerk ook in overvloed de St. Jacobsschelpen. en bij de linker ingang het verhaal van de Emmausgangers op het timpaan ,ook een boodschap voor alle pelgrims die hier kwamen. Op het hoofdtimpaan straalt de Christus in vol ornaat over de wereld - de Zodiac
, de maanden, de jaargetijden, de vreemde volkeren wat vreemd afgebeeld; op rechtertimpaan Mariaboodschap en de geboorte van Jezus .
Wij kunnen er niet genoeg van krijgen.
Nog 1 voorbeeld: het verhaal van Sainte Eugenie.
( Eu is goed of wel - genius is geboren - dus de welgeborene - de wederhelft is Eugène en deze is dan weer familie van Euvaristos - den evarist in het modern Nederlands den Evert, die dan weer familie is van ons.)
De vrouwen mochten in die tijd niet intreden. Eugenie was zo overtuigd dat ze zich verkleedde als travestiet (als man) en toch kon binnentreden. Op een bepaald moment wordt " hij" beschuldigd van verkrachting door een jonge vrouw. " Hij" moet voor de rechter verschijnen. En dan zie je het tafereel op de pilaar.

Eugenie gooit haar monnikskleed open en zowaar zie je de ronde welvingen ( de traves over boord gegooid en enkel nog de tiet) De verbazing van de rechter is verbluffend weergegeven. De door de mandvallende jonge vrouw eveneens.
Je gelooft ons niet; kom het dan zelf zien op de zevende pilaar van de linkerbeuk van het schip.

Dit en zoveel meer grijpt ons naar de keel. Dit is wat wij zijn en waren.

Wees gegroet
Joos en Frieda

3 opmerkingen:

  1. Vrouwen mogen (moesten) nu wel intreden maar veel hebben ze nog niet in de (rijst-)pap te brokken in de keuken van de Kerk. Ik ben momenteel een historische roman aan het lezen: Paus Johanna. De historie speelt zich af in de 9e eeuw na Ch. Mochten er maar meer zulke sterke vrouwen geweest zijn; de Kerk zou er een stuk menselijker hebben uitgezien.
    Ik ben blij dat jullie ondanks alle leed, toch kunnen genieten van de al dan niet gebeeldhouwde taferelen die jullie ontdekken op jullie lange weg. Geniet ook van de zaligheden van de vrienden die jullie zo intens komen verzorgen!
    Voorzichtig zonnige groeten uit Tielrode!

    BeantwoordenVerwijderen