maandag 1 augustus 2011

Reine Blanche, hoogovens, grote Barmhartigheid

Beste vrienden,

De witte koeien zijn al enkele dagen onze grote vrienden: lui, ons met dwaze ogen aankijkend of in een wat plompe koeiengalop achter ons. Het zijn allemaal witte koninginnen, Reines Blanches. Het zijn vleeskoeien; dus de kalfjes mogen vrij zogen in de wei.
Wij wandelden vandaag ook ruim 12 km door de eiken- en beukenbossen. In de vorige eeuw werd het hout gebruikt voor de hoogovens; hier en daar nog merkwaardige restanten; er was dus een welvarende industrie.
De Barmharige stad La Charité sur Loire was een zeer bekende abdijstad met op een bepaald moment wel 200 monniken. De abdij werd gesticht door de monniken van Cluny en werd zo de tweede belangrijkste van Frankrijk. Hier werden veel goede werken gedaan voor de armen, de zieken, en ook de pelgrims. Deze stad is dus ook een St Jacobstad.
Gezien de strategische ligging aan de Loire was dit ook een groot handelscentrum voor staal, hout, wol en leer..... oude glorie die de stad nu toeristisch probeert uit te spelen.
Nog 2 opvallende punten: in elke kleine plaats of gehucht is er een lavoir, een overdekte wasplaats; vrijwel allemaal pittoresk gerestaureerd.
Er zijn ook overal oude boomgaarden met allerlei fruit (le temps des cérises, weet je wel) maar ook langs de wandelweg kan je de pruimen en de appelen van de bomen plukken. Zo, dat is dan ook weeral gespaard.

Wees gegroet

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten