zondag 14 augustus 2011

Nieuwe ontmoetingen

Nieuwe ontmoetingen

Beste vrienden,

Twee Italiaanse vrienden,twee Duitse vrienden,een vriendelijke Française en  onze Willem komen wij nu regelmatig onderweg tegen. Je ziet mekaar in geen uren en dan plots bij een Romaanskerkje rond het middaguur delen wij samen het brood en de kaas en de salamiworst van de streek. Er wordt al eens een liedje aangezet of een vloeiend zangerig Italiaans gedicht van Dante of Dario Fo vol vuur gedeclameerd. En iedereen maakt zich verstaanbaar en de onbeholpenheid geneert niet; je helpt mekaar gewoon uit de woorden. En elk is hier op zijn weg met zijn eigen verleden en heden. Zo kwamen we in de St. Jacobskerk van La Souterraine ( ons eindpunt voor vandaag )  onder de indruk van het gracieuze religieuze gezang van onze twee Duitse vrienden.
Wij komen nu beetje bij beetje in een andere streek : de limousin.
En al een bijzonderheid : een lantaarn voor de doden( laterne des morts) uit de twaalfde eeuw op de kerkhoven. Een pilaar met daarbovenop een antiek schrijn waarin olielampjes konden branden. Vermoedelijk werden ze 's nachts en bij bepaalde feestdagen aangestoken. Maar de echte betekenis kent men niet.
La Souterrainne was eertijds een belangrijk kruispunt van de assen Parijs-Toulouse en Lyon-Poitiers.
Eveneens een belangrijke stop op de St. Jacobsroute. Wij werden weer naar de  kerk geleid door bronzen schelpen op de grond.( zoals in Vezelay en Neuvy La sepulchre).

Wees gegroet

Joos en Frieda

1 opmerking:

  1. Dat moet deugd doen om regelmatig lieve mensen met hetzelfde doel tegen te komen!
    Ik geniet met volle teugen van die prachtige routebeschrijving! Heel veel dank hiervoor!
    De dodentocht was een zeer zware klus dit jaar want zelfs al gingen er velen mee voor het goede doel: de weergoden lieten het afweten. Vandaag probeert de zon een beetje van haar stralen door te sturen; hopelijk slaagt ze in haar opzet!
    Dikke proficiat voor wat jullie al afstapten!
    Vriendelijke groeten uit Tielrode!

    BeantwoordenVerwijderen