zaterdag 13 augustus 2011

La France Profonde

La France profonde

Beste vrienden,

Was onze gite in Neuvy een droom dan is ons slapen in Gargilesse een sprookje. Wij zijn terecht gekomen bij een buitengewoon vriendelijk Nederlands koppel dat gites en Chambre d'hote uitbaat op de flank van een berg met uitzicht op een wijdse beboste vallei. Wij werden onthaald met een voetbadje vol van genezende kruiden en een welkomstdrankje als toetje. Zoveel warmte tref je zelden.
Wij hebben het wat moeilijk om slapen te vinden, want de Fransen zijn nu volop in vakantie en gebruiken ook de pelgrimsgites. Maar zie maar weer, elk nadeel heb zijn voordeel.
Sprookjeskastelen zijn wij vandaag eens temeer tegen gekomen en elk met zijn eigen schoonheid. Zij heersten over en beheersen nog altijd het landschap. Het landschap dat wat scherper wordt in zijn valleien en dus ook meer op en af voor ons. De uitzichten doen ons voortdurend dromen.
Deze streek is zeer dun bevolkt en nog in zijn volle natuurlijkheid. Berry, Indre en nu de Creuse men mag ze niet kreuken. Blijf er weg of kom er alleen wandelen. En neem genoeg eten en drinken voor onderweg mee want buiten fruit van de bomen valt er niets te versieren.La France Profonde.
En dan toekomen in Gargilesse ( weer 1 van les plus beaux villages de France ) Kasteel en Kerk in mekaar vervlochten. De kasteelheer die mee op kruistocht ging en nu begraven ligt in zijn kerk. En  weer en opnieuw het schouwspel van alle bijbelverhalen,gebeiteld op de kapitelen. Op de vier hoofdpilaren een afbeelding van de 24 grijsaards bij de Apocalyps en twee grijsaarden hun mond viel weer open en ging niet meer dicht bij het aanschouwen van de fresco's in de crypte ( onze Joop konden wij altijd verleiden om mee bezoeken van die aard te gaan doen omdat hij dan dacht dar hij frisco's kreeg).
Ook deze plek zullen wij moeten achterlaten.

Wees gegroet

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten