zaterdag 13 augustus 2011

Wilde Impressies

Wilde Impressies

Beste vrienden,

Onder het lover van de verfrissende bomen volgden wij vandaag de brede en trage Creuse. Je kan je voorstellen dat het op en af rotsen van de rotsige paadjes, dan weer dicht bij de rivier of het kunstmatig meer ( voor een waterkrachtcentrale) dan weer hoog op de kruin van de bergflank, een hele karwei dus. Maar geen rozen zonder doornen ende bloemekee kregen wij telkens er gratis bij. Het was de eerste keer niettegenstaande het lover tres lourd, zwoel, smoel zoals wij zeggen.
Maar met de voeten in zoutkoudwaterbadje bekomt men snel.
Weet je al dat moois dat wij zagen , is voor ons in de schilderkunst op doek getoverd. De Impressionisten maakten hier school. Monet en de zijnen hadden hier in Crozant hun eigen St. Martens Latem. De impressies in kleur. En uit deze kleuren volgden de Fauvisten.  De Wilden brachten grote kleurvlakken op doek.het was du jamais vu. Zou mijn grote favo Raoul Duffy hier ook geweest zijn? En de verwantschap met de onze Brabantse Fauvisten is groot: Rik Wouters en zijn Nel. Maar ook Laeremans. Van hem ooit een doek gezien van betogende lompenarbeiders waarin de rode vlag de volle kracht uitdrukt.Urbaan De Becker maakte er een onvergeetelijk ontroerend stukje over in. De Toestand- radio 1. 
Deze school van Crozant  is dus de voorbode van moderne en abstracte schilderkunst. Picasso dient hen dankbaar te zijn. En wij kunnen weer een plaats de visu situeren in ons geheugen.

Wees Gegroet

Joos en Frieda

1 opmerking:

  1. Ja, de Creuse . . . Wij zijn er ooit (toen Joachim en Liesbeth nog Joke en Liesje waren) gaan kamperen en raakten ook verliefd op Gargilesse: het schilderachtige plaatsje waar toen (nu nog?) uit alle openstaande ramen harpmuziek klonk. Wondermooi en bijna hemels.
    Fijn om jullie tocht zo te kunnen volgen!
    Stap ze!
    Dikke knuffel van Bo en Wies

    BeantwoordenVerwijderen