vrijdag 19 augustus 2011

Limo oh! oh! ges - Limoges

Beste vrienden,

Neen, geen olifanten gezien. Het porselein is nog intact. De mooie delen van de stad zijn ook nog intact. Verrassend mooie stad die altijd overgeslagen wordt op weg naar het zuiden. Mooie Colombages of Stukwerkhuizen of maisons à pans de bois. En de beenhouwers waren hier Heer en Meester sinds mensenheugenis. Hier is nog een autenthieke beenhouwersstraat. Met al dat vee dat wij de voorbije dagen begroet hebben ,kan het niet anders. Dus naast het porselein is de veeteelt het uithangbord. En in kerkjes terf je dan een plaatselijke heiige aan vb St. Goussaud met een stier rond zijn voeten en de vrouwen die willen trouwen steken een naald in de stier en dan zijn ze binnen het jaar getrouwd. Dus buiten de charmante hoekjes zijn het de kerken die er bovenuit torenen. St. Martial, St. Aureolien (die van de beenhouwers) St. Valerie die haar hoofd afgekapt werd door haar heidense echtgenoot maar er weer aangeplakt werd door St. Martial. Oh wonder boven wonder.
De email ( neen niet de e-mail) is uitgevonden door de geestelijken die hun koperen kruisjes,scapulieren en dgl versierden ten behoeve van de gelovigen en de pelgrims. Pas in 1770 op het aardewerk aangebracht en sinds 1840 een wereldbekend product geworden.Er is deze week een verkoop per kilo tegen spotprijzen. Uiteraard hebben wij onze rugzakken leeg gemaakt en gevuld met " witte olifantjes".
De goede volger heeft twee dingen begrepen 1. Wij hebben een dag voorsprong. 2. Normaal sliepen wij niet in Limoges want wij gingen er met een boogje omheen. en dit spijt ons geenzins .
Wij nemen nu twee dagen rust want de voeten van Joos lagen open en zijn nu bijna terug genezen; wij hebben de oude nieuwe schoenen terug laten opsturen. Dank u Marnix en Roos.
Wees gegroet
Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten