vrijdag 5 augustus 2011

Apremont

Beste vrienden,

Verbindingskanalen alom, de Loire , de Allier.......in de vorige eeuwen om de economische activiteiten te stroomlijnen en te kanaliseren  Wij passeerden een verbindingskanaal van 320meter dat tevens dienst deed als aquaduct en met twee sluizen die een verval van 9,40.m overbrugden. Verbazingwekkend om de plezierjachten te zien verschepen. Vroeger waren het platbodems die de witte stenen vervoerden om vb de kathedraal van Chartres te bouwen. Maar ook andere goederen werden getransporteerd naar de grotere steden. Ingenieuze systemen die rond 1845 tot stand kwamen Tegenwoordig vloeit het water te traag naar de zee (van rijkdom.)
En dan vallen wij (tomber, zeggen de Fransen)langs de oever van de Allier op l' un des plus beaux villages de France : Apremont sur Allier 
( na de berg op de  Allier ,ook letterlijk te nemen)( was nog een idee voor het pseudoniem voor Gerrit Achterberg - Gerard Apremont)
Hier zie je de rijkdom van de 17de en 18de eeuw van de kasteelheer en de huisjes van de schippers en de steenhouwers en het werkvolk. De
Notabele die voor zijn volk zorgde en het volk dat zich zo schikte in een beter lot. Het kasteel en de omliggende bossen en landerijen zijn  sinds 1722 in handen van eenzelfde familie. Het dorp,  met  twee handvolle peperkoekhuisjes en daarbovenop  een sprookjesachtig kasteel zoals alleen onze kleinzoon Jasper ze kan dromen en bouwen.
En wat wil het lot. Wij slapen in een kasteelsite. Het kasteel van de 12de-13de eeuw aan de buitenkant opgeknapt door de nieuwe eigenaars. Bijzonder mooi gedaan. Wij slapen in de portiersloge. Wij durven niet anders want Catherina  de Medici is ons hier vooraf gegaan( vooraf geslapen).
Ondertussen hebben wij de ons zeer dierbare regio van de Nivernais verlaten en de Cher ingetreden. Oui, ma chere.

Wees gegroet
Joos en Frieda 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten