woensdag 17 augustus 2011

Saint Leonard

Saint Leonard

Wees bevrijd. Saint Leonard is de patroonheilige van al diegenen die opgesloten zijn ( weten)en gevangen genomen zijn. De gebroken kettingen sieren zijn graftombe.Eigenlijk is hij de voorganger van 
en patroonheilige van Amnesty International. Breek uit jezelf. Samen bevrijden wij de onrechtvaardigheid.
St. Leonard de Noblat is een zeer belangrijk merkteken op de chemin de St. Jacques , want velen liepen in die tijd nog met de ketens aan ( natuurlijk omdat ze wat op kerfstok hadden).
En de Collegiale is een weer een fiere kerk die met trots de vallei beheerst. De valleien die hoger en beboster worden. De haarspeldbochten proberen wij met zwier te nemen. Op de Romeinse heirbanen houden wij ons dapper ( hoewel de stenen er schots en scheef uitsteken- maar wij zin het aan onze stand verplicht als Belgen) 
Met Roberto en Bruno ( de Italianen) en Carine ( de Française) zijn wij haast vrienden geworden en slapen nu al een paar dagen in dezelfde gites. En gisterenavond heeft Francoise de eigenares van de gite lekker vegetarisch gekookt voor ons- la festa - la fete - het feest.Twee Franstalige Belgen hebben meegenoten.
Onderweg doen wij soms wonderbaarlijke ontdekkingen van kleine kerkjes vol pracht en praal op mensenmaat zoals het kerkje van Chatenet - en - Dognon.
En er kon vroeger gelachen worden in de kerk - neem nu de houten kerkstoelen van St. Leonard - je kent ze wel zo met een zitje waarop je kon rechtstaan en met een klappertje waarop je kan gaan zitten -die versierd zijn met figuren. In de regel zijn dat mooie devote gesculpteerde figuurtjes. Maar hier zijn het lelijke beesten, een man met ezelsoren, eentje met zijn bakkes vol tanden of eentje die een ander aan  het oppeuzelen is. Geen enkel heilig huisje blijft overeind.

Wees gegroet

Joos en Frieda

2 opmerkingen:

  1. Alles nog steeds naar wens, zo te lezen. Hier begint de (grote) vakantie stilaan "op te geraken". Ik heb zonet mijn computer op zijn nieuwe plaats geïnstalleerd, want de vroegere bureau wordt nu geprepareerd als kinderkamer.
    Geniet er daar nog van...
    groeten, R(+), J en T!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren dacht ik een beetje meer dan anders aan jullie trip. We waren op bezoek bij vrienden in Scherpenheuvel en in de schaduw van de Basiliek heb ik hun over jullie bedevaart verteld.
    Ik liet er een kaarsje branden voor alle mensen die vrede willen maar terwijl dat kaarsje brandende was, barstte er een noodweer los en de meest getroffen plaats was Pukkelpop in Hasselt. Een zeer trieste balans: 5 doden en vele gekwetsten waarvan er nog verscheidene in levensgevaar zijn. Ik heb een lange vloek richting hemel gestuurd...
    Ik hoop dat jullie gespaard mogen blijven van zo'n onweer.
    Het doet deugd te lezen dat jullie zich zo gelukkig voelen op de lange tocht. Houden zo!
    Vriendelijk groeten en tot een volgend schrijfseltje!

    BeantwoordenVerwijderen