woensdag 31 augustus 2011

Niet voor zuurpruimen

Niet voor zuurpruimen

Beste vrienden,

De legende gaat dat de kruisvaarders vanuit Damascus een pruimensoort hebben meegebracht en hier gekruist(!)hebben. De staande uitdrukking" y aller pour des prunes" wil zeggen op Kruistocht gaan. Le pruneau d' Agen heeft hier zijn perfecte biotoop. Ze zijn net voor wij hier kwamen geoogst via een omgekeerd paraplusysteem of op een grondmat. Wij passeerden een pruimendrogerij,waar de pruimen op 75 graden gedroogd worden gedurende  een twintigtal uur. De smakelijke zwarte pruim is dan een feit.
Hoewel vermoedelijk een legende, toch die historische lijnen zien is voor ons altijd verbazingwekkend. Wij lopen hier dikwijls op oude heirbanen denkend aan Hadrianus ( MargeuritteYourcenar) en onze Grieks-Romeinse afkomst. Maar voor VRT journalist Jef Lambrecht is onze echte wieg het land tussen Tygris en Eufraat vertrekkend vanuit Damascus. Wij hebben het toen bestreden en het is  nu aard van oorlog en onderdrukking. Misschien toch eens tijd nemen om dat te doorgronden.
De Pruneau d'Agen is dus top, zoals eertijds de Asperge de Calfort.
Wij hebben een kleine bescheiden suggestie voor "onze" Jeroen Meus. 
Wij gebruiken het persoonlijk voornaamwoord "onze" wellicht te lichtzinnig. Maar Jeroen is familie van familie van ons en dan is hij toch ook een beetje onder ons. Maar zonder hem persoonlijk te kennen richten wij toch een voornaam woord tot hem : " Vergeet Konijn met pruimen van Hugo Matthijssen en maak vanaf nu Canard aux pruneaux d' Agen. Succes verzekerd. En vergeet de  Kalfortse asperges niet als voorgerecht." 

Wees gegroet

Joos en Frieda

1 opmerking:

  1. De taart die opa vorig jaar maakte met door ons zelf meegebrachte Pruneaux d'Agen was anderzijds ook niet te versmaden...
    (de mosselen van de chiro hier nu trouwens ook niet, maar dit terzijde)

    Onze kinderen zijn nog altijd enthousiast over het museum van de pruim (daar ook ergens in de buurt) waar ze hun buikjes rond aten

    BeantwoordenVerwijderen