donderdag 1 september 2011

Bastidas - frankland - engelrijk

Beste vrienden,

Onder de vijgenboom bij een temperatuur van 30 graden met zicht op twee bastides nl. Montclar en Laparade schrijven wij deze blog. Voor alle zekerheid hebben wij hier vier vijgenbladeren afgetrokken; gezien wij hier regelmatig in het Aards Paradijs wandelen en de Aire naturelle tijdens het wandelen in Frankrijk nog niet is toegelatnen moeten wij toch zedig blijven. Wij verzuimden dat te doen bij vroegere vijgenbomen want de laatste drie dagen zien wij er veel en de vruchten worden stilaan rijp.
Wij slapen in een gite pelerin waar voor onze diner gezorgd wordt; gisteren sliepen wij in het gemeentelijke lokaal ( Cancon) met wc .douche en twee bedden helemaal gratis. Dit lokaal doet ook dienst voor SDF- mensen, personen sans domicile fixe en als het vrij is dan mogen de pelgrims er gebruik van maken.
Wij maken tegenwoordig dertigers, en wij kunnen het nog aan en het gaat vooruit; leuk een dertiger te zijn.

En zo lopen wij van bastida naar bastida. Bastides is inde langue d' oc taal hetzelfde als villes neuves. Deze nieuwe steden werden gebouwd om gemakkelijker oorlog te kunnen voeren. Zij werden gebouwd op een hoge berg in een vierkante of rechthoekige vorm ,de mensen woonden binnen de muren, die dienden om te verdedigen. En in de bastides toren de kerktorens boven alles uit. Want de bastides zijn gebouwd stijdens de honderdjarige oorlog , die eigenlijk 116 jaar geduurd heeft , ook wel godsdienstoorlogen geheten, vandaar de torens.
In Deze oorlog in de twaalfde en dertiende eeuw stonden de Fransen en de Engelsen tegenover elkaar. Hoewel de twee koningshuizen
onder mekaar trouwden( een liefdeloze strategie om meer bezit te verkrijgen ) ( Denk ook aan onze vriend Richard Coeur de Lion met zijn Leeuwenhart - was meer in Frankrijk dan in Engeland) Maar zoals zo vaak in de beste families voorvalt begint het balletje te rollen en is het niet meer te stoppen. Dus bouwden Castillonnes ( wil zeggen Chateau neuve ( wij zouden gewoon Neufchateau zeggen, maar ja de Fransen); St. Pastours (natuurlijk die pastoors waren ook van de partij) Monteclar( een. Berg die klaar en duidelijk van ver te zien is) Laparade ( La parade des gens heureux - wie zing dat eigenlijk ook weer?) Dus al die mooie bastides vertederen ons en zeggen dat ze gebouwd zijn om de oorlog te voeren. Mogen wij dan gebouwen van 12en 13 de eeuw mooi vinden? Ja, wij doen.

Wees gegroet
Joos en Frieda

2 opmerkingen:

  1. ik ken"La Ballade des gens heureux " en dat wordt gezongen door Gérard Lenorman. Als het dat is wat je bedoelt. Dat ziet er mij een mooie streek uit daar alleen die 60° dalingspercentage zou ik niet zien zitten!Ik denk dat ik met een stuk plastiek onder mijn poep naar beneden zou glijden!!! Maar dat is waarschijnlijk geen zicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaja la ballade een associatie met la parade; wij waren de ganse tijd het eerste zinnetje aan het zingen.... Ah! Les gens heureux.

    BeantwoordenVerwijderen