donderdag 8 september 2011

Vergane glorie

Vergane glorie

Beste vrienden,

Er zijn zo van die zaken waar je niet blijft bij stilstaan. Vanwaar komt het stopsel van onze wijnfles en ons kurkvloer? Niet meer uit deze streek. Vroeger ja , de ene industrie ( wijn) geeft de andere de hand( de stopsels) De Kurkeiken groeiden in deze streek; dus alles simpel geregeld. Maar een kurkeik heeft veertig jaar nodig om schors te maken na tien jaar heb je dan de mannelijke schors, die moet eraf en dan kan de vrouwelijke schors groeien en na tien jaar geoogst worden voor gebruik als kurk en stopsel. Maar door de plastiek en goedkopere mogelijkheden o.m. Portugal en de vervanging van het bosareaal( duurt 60 jaar) is dit alles in elkaar gestuikt. Een museum herinnert nostalgisch.
Nooit geweten dat kurk in het Frans Liège is. Geef nu toe dat het potsierlijk is om kurkdroog te zeggen : De vurige stede KURK!
Wij slapen een aantal kilometer voorbij Nogaro - Nogarolium -Latijn voor een plaats vol notenbomen. 
De gites volgen elkaar hier op. De route vanuit Le Puy is druk belopen. Plots hebben wij  een vijftiental pelgrims geteld onderweg, bij rustpauzes en tijdens onze picknick-nick. Dus nooit meer alleen.( in de slaapdorpen)

Wees gegroet
 
Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten