zondag 4 september 2011

Montesquieu

Beste vrienden,

Je passeert een bastide, je leest in een straat " het huis van Montesquieu." Tiens, op deze route. Je vraagt aan de dame van het office de tourisme belangstellend uitleg. "Jazeker, hij was hier dikwijls; zijn vrouw was van hier en een van zijn dochters heeft hij hier getrouwd. Trouwens in de protestantse kerk volgde mevrouw de diensten. Maar echt geleefd neen dat niet ; dat was in La brede. Maar toch zijn wij hier in Clairac fier" En dat blijft nazinderen.

Ja, je zou voor minder fier zijn zo'n verlichte geest in jouw gemeente als schoonzoon te hebben. Want Montesquieu is wel een van de grondleggers van ons Westers democratisch model. Hij was een grote gemeenschapsdenker en analist; een socioloog zouden ze later zeggen. Hij was voor de drie onafhankelijke machten de wetgevende , de uitvoerende en de rechtelijke macht die elkaar in evenwicht moesten houden. Hij was tegen despotisme en tegen folterpraktijken. Hij was voor geldstraffen in plaats van lijfstraffen. Hij was tegen slavernij.

Dus als wij nu mogen gaan stemmen of geen stokslagen meer krijgen als wij wat mispeuterd hebben ( vb verkeerd geparkeerd) is aan onze vriend Montesquieu te danken.
Dank uwel dat wij al deze ontmoetingen op onze weg in het Avondland mogen beleven. Dit ons Land.

Wees gegroet

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten