zaterdag 17 september 2011

Roelantslied

Beste vrienden,

Wij waren iedereen te vlug af en zijn goed aangekomen in Roncevalles. Wij hebben de Pyreneeën verslagen. Ook in de mist wandelen was een ervaring; je kon in elk geval niet zien hoe hoog je nog diende te klimmen. Maar wij zijn werkelijk in form en het loopt.
Ook paarden, schapen, koeien liepen vrij rond op de hoge weiden. Mooie beelden als zo'n vijf paarden plots uit de mist opdagen; bellende koeien die je probeert te lokaliseren en wat je voor een steen aanzag wordt plots loeiend levend. De laatste vier kilometer dalen wij ,soms zeer stuiks, in een ademgevend groots bos.
Wij lopen op paden die de Kelten namen om vanuit het Iberisch schiereiland Frankrijk binnen te dringen; wij lopen op de Romeinse heirbaan Bordeaux- Astorga; wij lopen op het pad dat Karel de Grote liep om de Moren te gaan bestrijden. Wij zij in Roncevalles waar Roelant, een veldheer van Karel, na een heroïsch gevecht de duimen en ( wat meer is) het loodje moest leggen tegen de Basken. De Basken die zich bedreigd voelden door de Moren maar ook door Karel en de Franken. En deze gasten waren met hun vuile voeten door Baskenland gelopen. Zij vernielden o.m. de stadsmuren van Pamplona. En op hun terugtocht van de Moren zijn ze weliswaar van achteren door de Basken aangevallen. Roelant vocht tot de laatste snik en blies stervend op zijn hoorn om hulp van Karel. Dat maakt dat het Roelantslied zo mytisch en grandioos is. ( wij zullen wel opletten dat wij met propere voeten door Baskenland gaan)

Maar Roncevalles is ook en vooral de machtige abdij die nu al honderden jaren lang duizenden pelgrims herbergt. Door deze vallei loopt de weg. St. Jacob staat ook prominent in de collegiale kerk. Hier beginnen velen aan hun weg.

Wees gegroet

Joos en Frieda

4 opmerkingen:

  1. Of dat ge de Pyreneeën verslagen hebt is nog wel de vraag.Ge zijt zo onder de indruk van de omgeving, van die machtige Pyreneeën, begrijpelijk natuurlijk, dat ik begin te denken dat die indrukwekkende mistige bergtoppen jullie goed te pakken hebben. Ze hebben waarschijnlijk een onuitwisbare stempel op jullie ziel gezet. Onvergetelijke omgeving, ik wordt er waarlijk een beetje jaloers bij, ik wil ook wel eens dichter bij de wolken staan.
    Dus wie heeft wie verslagen?
    Van op Pukema groeten van Mies en Swa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een hele diepe indruk. Maar nu dalen wij beetje bij beetje af naar een lager niveau. Daar kijken wij weer uit naar nieuwe impressies.

    Groetjes uit het nog altijd regenachtig Larrasoana.

    Joos en Frieda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh wat ben ik blij dat jullie dat zo fantastisch goed doen! Dikke proficiat hoor!

    ps: de herfst was deze week een beetje zomers!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Roelant vecht in het boek tegen de moren (saracenen), in de realiteit tegen een bende basken.
    Toen een bode aan het thuisfront kwam melden dat Roelant gesneuveld was, stierf zijn geliefde op slag bij het aanhoren van het nieuws. Drama op zijn Middeleeuws! In 1ste kan Romaanse leerden we over mijn bijna-naamgenoot en zijn zwaard Durendal. (Die man gaf zijn zwaard een naam!)
    Gelukkig bestaan er nu modernere communicatiemiddelen (geen hoorn, maar iPad) en zijn de basken (een beetje) braver geworden! Ook geen gesneuvelden, en een geliefde altijd aan je zijde!
    Stap ze! y mucha suerte!

    BeantwoordenVerwijderen