woensdag 28 september 2011

Buen Camino

Beste vrienden,

" Buen Camino " ledereen wenst het aan iedereen. Bij het vertrek uit de refugio, bij het voorbijsteken, bij de pauzes, de fietsers die passeren, de plaatselijke bevolking. " Buen Camino"
Een betoverd woord " Buen Camino". En dat is het grote verschil met Frankrijk. Hier is de Camino magisch. De dorpen herleven, de dorpen worden gemoderniseerd, dorpen die aan het leeglopen waren. Ze worden letterlijk geplaveid met de St Jacobsschelp om de vijftig meter ingemetseld. Middeleeuwse dorpen die hun oude charme herwinnen. Elk dorp dat op de historische weg ligt prijst zich gelukkig en rijk. De Europese ader. Tussen de dorpen ligt dikwijls meer dan 10km afstand verbonden door uitgestrekte velden. De betovering van de Camino pakt iedereen ( het is zoiets als de twintig km door Brussel qua sfeer) En het landschap is misschien ondergeschikt aan die betovering. Hoewel dat ook ons nog doet mijmeren en ook de kerken en de hermitages betoveren ons. Maar nooit meer alleen. En dat was in Frankrijk wel het geval en haalden landschappen ons ondersteboven en verrasten de Romaanse kerkjes. Hoewel in de gewijde geschiedenis moeten 'S en F niet voor mekaar onderdoen. Het leuke in Frankrijk was ook dat je slapen nog moest uitzoeken. In Spanje zijn wij zeker, in elk dorp is een refugio( voor geen geld 5 à 8 euro voor te slapen) en ook refugio 's zijn best aangenaam.
Dus vraag ons niet wat er nu beter is .........wat heb ik nu aan algebra nu ik voor de keuze sta .... Ik hou van de Camino Santiago maar ook van de Chemin de Saint Jacques oh oh .
Vandaag op de Buen Camino ... 30 km gewandeld op veldwegen op de hoogvlakte tussen de kortgeschoren graanvelden. Op en af in grote bogen ..... De eeuwige velden ....indien dit de eeuwige jachtvelden zouden zijn, mag er hier een stukje van ons achterblijven. De dorpen
inderdaad letterlijk 10km van mekaar, sommigen verscholen en genesteld in de oksel van een heuveltje. Op die dertig km passeerden ons vijftien fietsers en zagen wij een twintigtal pelgrims- wandelaars.
En dan het vroegere klooster van San Anton. De weg loopt temidden door de resten van de gothishe kerk waar op de pilaren allerlei dieren en heiligen ons aankijken. De letter " tau" gekend als laatste letter van het Hebreeuws ( een hoofdletter T met aan de uiteinden een streepje) prijkt op de toren. " BESCHERMING" betekent het. Deze letter is 1 van de mytische symbolen van de Camino geworden. Hier bij San Anton gebeurden er wonderen; pelgrims die ziek geworden waren van het eten van slecht brood in het thuisland en in voorgaande periode, genazen hier. Een wonder; maar de graanvelden hier leverden topmeel en dus gezond voedsel. San Anton zijn broodje was dus gebakken.
En komen aan bij de kerk twee gebeitelde doodshoofden Oh! Dood! Oh ! Eeuwigheid is het oude opschrift.

Wij slapen in Castrojeriz. Jullie begrijpen kasteel( de ruïne staat te blinken op de hoogste heuvel) Zoals Burgos burcht. Verzusterd met Brugge.

Wees gegroet.

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten