maandag 19 september 2011

Pamploma la marabillosa

Pamploma la marabillosa

Wij hadden onze tomaten veiligheidshalve al opgegeten en gezorgd dat wij alle poortjes van de weiden goed dicht deden zodat de jonge stieren op hun graasweide bleven. Want dat is toch het beeld van Pamploma en ze zijn fier op San Firmin en de wilde gevaarlijke tomatensoep beelden met uitgleidende durfallen en andere waaghalsen. Een zeer expressief machtig kunstwerk heeft geen verdere woorden nodig. Dit is het keurmerk van deze stad.
Hou je er niet van? Laat je niet misleiden, want deze Baskische hoofdstad heeft alles om van te houden. De oude stad is ommuurd, de middeleeuwse straatjes, de balkonnetjes; de kathedraal, zijn klooster en kloosterhof bergen prachtige religieuze kunstwerken- madonna's met kind uit de twaalfde eeuw maken je sprakeloos. 
En al dat antieke wordt gekoppeld aan een moderne levende stad.
Iruna is de naam. De Basken willen het geweten hebben. De Romeinen hadden zich speciaal hier zich gevestigd om de Basken onder controle te houden Paempluma. De Basken laten zich niet kisten, Iruna is de naam. En als je op een landkaart het noorden kwijt bent als je Iruna ziet staan, rij maar door je komt in Pamploma.
Wij slapen in Zariquiegui zo'n goede 10 km voorbij Pamploma.

Wees gegroet

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten