zondag 4 september 2011

Tante Vianne

Beste vrienden 

Wij slapen in Vianne, een bastide van de bovenste plank, in een dal bij het riviertje Baise. Een Engelse bastide met in het wapenschild ondermeer drie Engelse leeuwen. De ommuuring doet denken aan Aiges    
Mortes in mini-uitgave. De prachtige Romaanse( er ieen gotisch voorportaal aangezet) kerk bevat weer allerlei "lelijke beesten "op de kapitelen en ditmaal ook met kleur. Je gelooft weer niet wat je ziet. De Baise was belangrijk in het vervoer van allerlei goederen( o.m. de Armagnac -  humhum lekker maar dat is voor een paar dagen later)naar Bordeaux. Hier was wat in de Middeleeuwen een haven genoemd werd. De vier toegangspoorten staan er nog fier bij en de twee resterende van de vijf verdedigingstorens als beschermheren van de bastide.
Mevrouw de burgemeester( madame le Maire hoewel ze ook Madame la mere is) laat ons tussen twee huwelijken door de gite communale binnen. Ze is met ons begaan. Acceuil chaleureux.
En ze is niet weinig fier dat deze bastide een vrouwenvoornaam draagt. Een van die Engelse edellieden heeft in zijn veroveringsijver even aan zijn tante ( die voor hem goed gezorgd had) gedacht en  vandaar de naam Vianne. Of hoe je onsterfelijk wordt.
Ondertussen gaat het hier  fiks berg op en af; gespierde kuiten krijgen wij ervan.
En voorlopig donderen de orages er 's nachts op los. Enkel de kilo's slijk die aan onze bottines blijven plakken doen ons  een beetje onhandig stappen( precies in ons broek gedaan).

Wees gegroet 

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten