dinsdag 26 juli 2011

Maria Magdalena

Beste vrienden,

Wij zijn niet meer alleen; hier begint 1 van de 4 grote routes naar Compostela. Voor velen ook een vertrekpunt. Bovendien is Vezelay bijzonder mooi met allerlei kunstzinnige activiteiten en dito winkeltjes.
Maar boven alles uit troont de machtige kathedraal Sainte Marie Madeleine (in Boom en omstreken ook gekend als "Madelon"). En de lessen in het godsdienstig leven staan op elke timpaan en elke pilaar geboetseerd in onvergankelijke steen.
Wij zagen weer de hemel en de hel. Maar ook Daniel in de leeuwenkuil, Richard Leeuwhart op weg naar zijn kruistocht, de aanbidding van de wijzen, de legende van de arme en de rijke, en de arme die uiteindelijk in de hemel opgenomen wordt (toen was er nog gerechtigheid), mozes die het graan in de molen strooit dat onderaan in een zak opgevangen wordt als meel door een heilige: symbool van de overgang van het oude naar het nieuwe testament, het verhaal van judith...... stichtende verhalen op elk plekje dus; als de gelovigen naar het plafond staarden bij een of andere vervelende preek, zagen ze toch nog een andere preek boven hun hoofd.
hier kan je niet anders denken dan aan Jeroen Bosch of aan de halucinante beschrijvingen van duivels, monsters, dwergen, misvormden door Umberto Eco en dit alles is te zien zowel binnenin als buiten de kathedraal. Je kon zelfs van schrik niet van je geloof vallen in die tijd.
Om maar te zeggen welke indruk dit op ons allemaal maakt.
Wij slapen in de presbytere Maison des frères de Jèrusalem. Er zijn ook zusters van Jèrusalem (maar die slapen ergens anders). Normaal worden de vrouwen en de mannen hier in slaapzalen gescheiden te slapen gelegd. Dus ze probeerden ons ook te laten scheiden; wij zegden dat wij dat nog niet van plan waren (omdat Frieda de hielen van Joos nog moest verzorgen) en zie wij kregen een kamer voor ons twee.
Bovendien mogen we hier nog 2 nachten blijven om de hielen te laten helen (hier staat op heling geen straf, integendeel dit is een daad van liefde). Wij zijn deze broeders en zusters weer zeer dankbaar. Wij hebben ook weer fijne gesprekken gehad met mensen die gebeten zijn door het Compostelavirus.

En tot slot nog iets over het destin du pèlerin:
de dokter was een meester in zijn vak (Maitre was zijn naam - wij fantaseren echt niet) hij heeft de hielen goed verzorgd en de medicatie goed voorgeschreven. Als alles goed meezit zijn wij donderdag terug op pad, en dan liggen wij nog altijd op schema.

Wees gegroet

Joos en Frieda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten