maandag 26 september 2011

Een wonder is geschied!!!!

Beste vrienden,

Wij sliepen in een kleine Albergue met dito bar en restaurant. De vrouwen waren bijzonder vriendelijk en kookten voor ons heerlijk en met een klein ontbijt en slapen altesamen 16 €. Wij sliepen nog met vijf anderen. Deur dichttrekken aub als je morgenvroeg vertrekt, wij komen pas tegen negen uur en er is geen klink aan de buitenkant. Naar goede gewoonte ontbijten wij goed. Halfacht, wij stappen de frisse morgen in. Oh.! God! Onze wandelgids binnen laten liggen. Wij waren 7 km verder. Kwart voor negen. Autostop terug. Lukt. Vijf voor negen! Gered ! Kwart na negen.! Niemand te bekennen. De geburen leven mee; maar mevrouw woont in Burgos en ja normaal is ze hier altijd om negen uur. Kwart voor tien. Ik denk : ik moet nu hangen voor mijn nalatigheid. Ik prevel nog een schietgebedje tot Santo Domingo. Maar zonder resultaat vertrek ik. Autostop,lukt. Zonder gids wandelen wij verder. Nieuwe kopen in Burgos. Wij klimmen naar de hoogvlakte, na drie dagen terug bossen. Een aangename wandeling over een mooie land-bosweg van 12km met af en toe eens een opkomende vloek, stomme vergeetkop.
Wij nemen onze picnic in St. Juan de Ortega. Wij verlaten het dorp, slagen een nieuwe bosweg in en horen geroep " José y Frieda" Santo Domingo??? Een vrouw komt de bosweg opgelopen...... De vrouw van de Albergue ..... Sorry winteruur en dan begin ik pas om tien,elf uur. Jullie gids ,por favor. Zij had gereden tot het dorp vijf km verder maar in de refugio geen José y Frieda, dan maar naar de refugio in St. Juan, ze zag net mensen in de bosweg inslaan ,zei ze, misschien José Y Frieda. Mil veces gracias Doña Albergue. Ze reed voor ons ruim vijftig km (heen en weer). Sorry voor het gevloek Santo Domingo ( maar misschien had je wat vroeger dit wonder moeten laten geschieden)

Terug in de bossen; en dan is er maquis. 1936.Burgeroorlog. Verzet inhetmaquis.. Hier werden mensen die opkwamen voor vrijheid, democratie en tegen de dictatuur van Franco vermoord. Een eenvoudige zuil met vredesduiven erop brengt blijvend hulde aan hen.
Wij vertikten het om in Franco 's en Salazar's tijd naar Spanje of Portugal te gaan,ook aten wij geen Zuid-Afrikaanse sinaasappelen.

De kerk in St. Juan de Ortega was weer een kunstige mengeling van gothiek en Romaans. De testamentische verhalen op de pilaren; het laatste oordeel met de geroepenen en de verdoemden in kleurig houtwerk. San Juan was eigenlijk het hulpje van Santo Domingo; alleen hij kon onvruchtbare vrouwen zwanger ( laten) maken en stomme kinderen laten spreken. Van teruggeven van gidsen stond niets in onze gids vermeld.
Wij slapen nu in Atapuerca in een kamer van zes in een wat grotere refugio.

Wees gegroet

Joos en Frieda

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal!

    Die Zuid-Afrikaanse appelsienen die we niet mochten eten, waren dat eigenlijk geen appels (Granny Smith) ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo daar in de Molenstraat
    Helaba, Aub geen appelen met citroenen ( eh appelsienen) vewarren!! Geen outspan appelsienen, geen groene sappige Granny Smith appelen. En toch niets tekort gekomen.
    De vader en de moeder

    BeantwoordenVerwijderen